Svartsjuka
Innehållsförteckning
- Inledning
- Vad är svartsjuka?
- Hur upplevs svartsjuka? Och hur uppstår den?
- Hur behandlar man svartsjuka?
- Känner lättare svartsjuka
- Var går gränsen för osund svartsjuka?
- Skäms inte för hur du känner
- Nio steg bort från svartsjukan
- Källor
Inledning
De flesta människor är någon gång i sitt liv svartsjuka. Svartsjuka är en stark och obehaglig känsloreaktion. Den består i förtvivlan och ilska över att någon annan blir föremål för intresse, omsorg och kärlek från en person vars huvudintresse man själv vill vara föremål för.
Vad är svartsjuka? Och var kommer den ifrån?
Svartsjuka kan beskrivas som en spontan känsla som är svår att övervinna, inte ens med förnuft. I första hand har den sin grund i en personlig osäkerhet och en dålig självtillit. Men svartsjukan kan ha många orsaker och samband. En svartsjuk människa saknar förtroende, betvivlar den andres trohet och är rädd att mista den hon/han älskar. Den svartsjuke känner sig ofta värdelös och tar på sig skulden när han/hon blivit sviken för en annan. Psykologer anser att svartsjuka är en följd av för höga äganderättskrav. En mycket svartsjuk människa vill äga den andra helt och hållet och är inte beredd, att först själv skapa förutsättningar för ömsesidigt förtroende.
Svartsjuka grundläggs ofta i barndomen. Om barnet inte får tillräckligt med ömhet, kärlek och trygghet, så kan inte förtroendet till människor utvecklas. Man kan t.ex. redan som barn känna sig förbigången av ett syskon som föräldrarna uppmärksammade mera. Många barn i den situationen lider sen hela livet av mindervärdeskänslor och försöker kompensera sin svartsjuka antingen genom att prestera bra i skolan eller inom någon sport. Men de kan också utvecklas till att bli kriminella eller missbrukare om de inte orkar tävla om föräldrarnas kärlek. När de senare i livet upplever svek i kärlek till en annan människa känner de sig djupt svartsjuka men samtidigt värdelösa.
Män och kvinnor är lika ofta svartsjuka, men deras svartsjuka tar sig olika uttryck. Männens svartsjuka är starkt inriktad på det sexuella beteendet, rädslan att kvinnan har sex med en annan man. Kvinnors svartsjuka är mera inriktad på rädsla för att mannen skall känna mer för en annan kvinna, föra resurser till en annan kvinna och kanske överge sin tidigare partner.
Det kan heller inte uteslutas att allvarlig svartsjuka kan ha en biologisk bidragande orsak. I djurvärlden kan man iaktta hur hannarna bevakar och försvarar sitt revir mot andra hannar. Därav har män sannolikt en större tendens till att utveckla svartsjuka än kvinnor. Evolutionen utvecklar ju sådana egenskaper som bidrar till de egna genernas fortbestånd. Och de egna generna fortlever genom en persons barn. Evolutionen har därför utvecklat tänkande och beteenden som säkerställer att de egna barnen är ens egna. Mäns svartsjuka, och beteenden hos män som hindrar kvinnor att ha kontakter med andra män, är alltså ett beteende för att säkerställa att mannen verkligen är pappa till sina barn och därmed för sina gener vidare. De män som inte är svartsjuka, kanske inte lyckas föra sina egna gener vidare. I vissa kulturer, t.ex. arabvärlden, tvingas kvinnor bära sjal eller burka för att skydda männens "egendom".
Förtroende är grundpelaren och det allra viktigaste i ett förhållande. Den som har förtroende, tvivlar inte. Ett förtroende kan byggas upp genom samtal. Om du upplever svartsjuka själv kan det vara din räddning att försöka tala om det som ditt problem. Det troligaste är att din partner kan förstå dessa känslor hos dig och känna igen dem hos sig själv. Man bör inte sätta detta uppbyggda förtroende på spel genom att t.ex. göra den andra partnern svartsjuk med avsikt, för att sedan kunna lägga beslag på honom/henne ännu mer. Om ni inte kan tala om problemet kommer du förmodligen att försöka kontrollera och dominera din partner och därmed förstöra hans eller hennes möjligheter att respektera och älska dig. Kärleken och vänskapen blir då en maktrelation. Du blir sannolikt antingen övergiven eller får leva med en underkuvad slav såvida inte din partner har en ovanlig styrka och generositet.
Svartsjuka kan gå så långt att det leder till misshandel och psykisk terror. Ofta medverkar alkohol och andra droger till sådana våldsamma reaktioner. Om en människa inte ser någon utväg ur denna fruktansvärda situation måste han/hon söka hjälp!
Hur upplevs svartsjuka?
Svartsjuka är vanligt men tabubelagt
Svartsjuka är något som många personer känner. I dagens samhälle, där alla ska vara starka och självständiga, är det tabubelagt att vara svartsjuk. Expertisen tror att svartsjukan bottnar i dåligt självförtroende. Den svartsjuke individen är osäker huruvida hon/han duger. ”Jag är alldeles för tråkig för honom/henne?” ”Han/hon kommer att lämna mig för en annan.” Denna typ av tankemönster kallas för dysfunktionella tankemönster, och de är vanliga hos svartsjuka individer.Kontrollbehov
För att stilla osäkerheten försöker svartsjuka personer att skapa kontroll. Strävan efter att skapa kontroll kan gå överstyr och personerna gör saker som de sedan ångrar och skäms för, som t.ex. att läsa partnerns mail eller söka igenom hans/hennes personliga saker. Svartsjuka upplevs som ett svart hål som personen försöker fylla genom att stoppa in en massa saker men hålet går inte att fylla igen. Information som den svartsjuke får fram genom sitt snokande lugnar endast för stunden.Svartsjuka skadar relationen
Denna sjukliga form av svartsjuka upplevs ofta som störande och problematisk för förhållandet av båda parterna. Svartsjukan tar över helt och blir det centrala i relationen. Kontrollbehovet blir så stort att det inskränker på den andre partnerns integritet. Han/hon känner ofta att friheten minskar successivt till att slutligen försvinna helt, vilket gör att förhållandet sakta men säkert kvävs.Hur svartsjukeattack utlösesFör att utlösa dessa svartsjukeattacker krävs ingen specifik anledning. För en utomstående verkar det som att de är tagna ur luften. Det kan räcka med att en person pratar med en annan för att det ska väcka svartsjuka. Den svartsjuke individen börjar då att bygga upp egna vanföreställningar i huvudet, tex. om hur partnern kommer att lämna den svartsjuke för den andra personen.
Personer som lider av svartsjuka berättar om en rad fysiska förnimmelser som uppkommer i samband med en svartsjukeattack. De berättar om fjärilar i magen, att hjärtat slår snabbare, att kroppen blir stel, att man tappar talförmågan och att man börja svettas. I mångt och mycket liknar det symptomen som uppkommer vid en ångestattack.
Behandling av svartsjuka?
Om du upplever svartsjuka själv kan det vara din räddning att försöka tala om det som ditt problem, en svårighet inom dig själv. Det troligaste är att din partner kan förstå dessa känslor hos dig och känna igen dem hos sig själv. Om du kan samtala med din partner kan det resultera i ärliga överenskommelser om vilka krav ni kan ställa på varandra och vilken hänsyn var och en är villig att ta. T.ex. har du sagt att du ska komma hem 22.00 så försök att hålla denna tid. Detta bygger upp förtroende, som är grundpelaren och det allra viktigaste i ett förhållande.Det är viktigt att även lägga märke till och bearbeta sin svartsjuka genom att t.ex. inte låta sig provoceras, undvika droger och alkohol i samband med svartsjuka och att stärka sin självkänsla och självinsikt. Fysisk aktivitet kan hjälpa till att förhindra starka hat- och hämndkänslor.
Med psykisk terror och fysisk misshandel kan svartsjukan ödelägga ett helt liv för både offer och gärningsman/kvinna. Om en människa inte ser någon utväg ur denna fruktansvärda situation, måste hon/han söka hjälp! Den som inte finner hjälp i sin närmaste omgivning, kan få hjälp på den psykiatriska öppenvården. Det är viktigt att veta att det alltid finns en utväg, även ur den mest fruktansvärda situation.
Är du medveten om att du gör andra illa på detta sätt och är beredd att kämpa hårt med dina problem kan du få hjälp av en psykolog/psykoterapeut, då dina tendenser till självömkan och självupptagenhet blir utmanade. Det gäller att hitta en terapeut som både kan förstå din smärta och konfrontera dina ursäkter och hjälpa dig sätta gränser för ditt beteende. Det kan även vara nyttigt att få lätta på det inre trycket genom att berätta om sig själv och sina plågsamma reaktioner för en som lyssnar utan att fördöma.
Om du har problem med tvångsmässiga tankar och beteenden, kan det hända att du skulle kunna få hjälp genom en kombination av SSRI-läkemedel och kognitiv beteendeterapi. SSRI-medicin som Fontex är en effektiv medicin mot sjuklig svartsjuka. Om biverkningar uppkommer försök med någon annan tablett. Medicinen kan påverka sexlusten hos vissa personer, men det finns andra liknande mediciner som inte gör det lika mycket. Diskutera med en läkare.
Svartsjuka kan inte alltid botas helt, men man kan lära sig att hantera den och med en bättre självkänsla och större tolerans mildra den. Det är viktigt att svartsjukan inte får slå rot i själen och vålla smärta i resten av livet. Det finns många som blivit bittra och hämndlystna en stor del av livet på grund av svartsjukt självplågeri.
Det är även viktigt att påpeka att den som verkligen har anledning att vara svartsjuk, måste få vara det.
Känner lättare svartsjuka
Vissa personer har lättare än andra att bli svartsjuka. Det kan röra sig om personer som utsatts för otrygga situationer i barndomen eller som råkat ut för otrohet i vuxna livet. Det kan då behövas mindre flisor än för de flesta för att svartsjukan ska bryta ut. Men det är inget man kan skylla på. Du har själv ansvar för din svartsjuka och att jobba bort den. Du kan inte skylla ditt beteende på något du råkade ut för för 10 år sedan.Var går gränsen för osund svartsjuka?
Det kan handla om att man börjar ställa frågor på fel sätt. ”Vem lunchade du med i dag?” är en helt normal fråga. Men det är däremot inte okej när man inte längre nöjer sig med svaret utan börjar ifrågasätta det. Svartsjuka är inget bevis på stark kärlek, det är något helt annat. Att rätta sig efter sin partners kontrollbehov (som till exempel att skicka sms så fort du är hemifrån för att göra din partner trygg) är lika med att gräva sin egen grav. Det löser inga problem – utan lindar bara kortsiktigt in din svartsjuka partner. Samtidigt bryts du själv sakta men säkert ned.
Skäms inte för hur du känner
Det är dock normalt att känna svartsjuka och du ska inte skämmas. Det blir som att slå på sig själv om du skäms. Försök i stället att lyssna till dig själv och på vad det är du känner. Det finns ofta en förklaring till varför du känner som du gör och att du inte känner dig säker. Men det är viktigt att komma ihåg att tankar är tankar – och inte verklighet. Det kan hjälpa när man ska jobba med sin svartsjuka.
Nio steg bort från svartsjukan
1. Acceptera problemet. Du måste inse att du är svartsjuk och att det är ett hinder i din relation för att kunna göra något åt det.2. Påminn dig om en situation där du varit svartsjuk.
3. Se det irrationella i situationen. Finn alternativa, bättre handlingar, som att berätta att du känt dig svartsjuk i stället för att förhöra din partner.
4. Identifiera det hot du kände i situationen. Vad fruktade du mest? Antag att det skulle ha inträffat, som att han varit med en annan kvinna.
5. Analysera varifrån hotet kom. Var det ifrån de "bevis" du hade, eller dina egna tankar?
6. Fråga dig själv: Var dina slutsater om din partners beteende logiska och baserade på fakta? Bevisa för dig själv att så inte var fallet.
7. Sätt konsekvenserna av att han/hon eventuellt haft en affär i proportion. Förmodligen hade du blivit sårad, men det hade inte förstört ditt liv.
8. Agera i enlighet med dina realistiska perspektiv. Kontrollera inte din partner - för en dialog i stället.
9. Analysera åter det som du känt dig hotad av. Förmodligen kan du nu se hotet mer objektivt och med realistiska ögon.
Källor:
www.Google.se
www.web4health.info